Nasiona chia, jagody goji, spirulina, guarana czy algi morskie. Te nazwy przewijają się przez wszystkie portale i sklepy ze zdrową żywnością. To tak zwane superfoods, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników i wartości odżywczych. Wiele takich składników, które spokojnie można zaliczyć do superżywności, znajdziemy też na naszym rodzinnym bazarku, a niektórych na pewno już używacie w swojej kuchni.
Natka pietruszki. Ta najlepsza, pełna witamin, dociera na stragany wraz z nadejściem maja. Nie pozwólcie by była tylko ozdobą na talerzu. Posiekajcie drobno pęczek pietruszki razem z łodyżkami, dodajcie oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Taka pietruszka świetnie sprawdzi się na kanapkach, na grillu czy z pieczonymi warzywami. Jedna łyżka pietruszki zapewnia dzienną dawkę witaminy C. Wzmocni Waszą odporność, a każdy z nas teraz bardzo tego potrzebuje. Co jeszcze dostarczamy organizmowi wraz z pietruszką? Beta-karoten, witaminy z grupy B i K, wapń, magnez, kwas foliowy i całkiem sporą dawkę błonnika.
Czosnek. To naturalny antybiotyk, ponieważ zawiera allicyne, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Nie na darmo nasze mamy podawały nam go podczas przeziębienia i grypy. Ma mnóstwo minerałów: żelazo, mangan, potas, fosfor, wapń, selen, miedź, sód oraz cynk. Jest też bogaty w witaminy B6 i C. Ma także wyjątkowe właściwości smakowe i już niewielka ilość potrafi wiele zmienić w daniu.
Kapusta kiszona. Ostatnio, oprócz tradycyjnej kiszonej kapusty, popularne robią się również kiszonki z dodatkiem nietypowych dla naszej kuchni przypraw, jak imbir czy kurkuma. Kiszonki są bardzo ważne w diecie, ponieważ wzmacniają odporność, wspomagają przemianę materii i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, działa przeciwnowotworowo, zawiera witaminy C, B, K, E i A. Jest też pełna minerałów takich jak wapń, potas, cynk, żelazo i magnes. Najwięcej właściwości ma przed poddaniem jej obróbce termicznej, dlatego warto ją jeść na surowo w surówkach czy nawet kanapkach.
Kasza jaglana. Lubiana na ogół trochę mniej niż inne kasze, a szkoda, bo to bardzo polskie ziarno. Pozyskuje się ją z prosa, które uprawiane jest na naszych terenach od wielu stuleci. Ma mało skrobii, za to jest w niej bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Choć ma wyższy indeks glikemiczny, poprawia przemianę materii. Ma wysoką zawartość witaminy B1, B2 i B6 a także żelaza i miedzi. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości. Dzięki zawartości krzemionki wpłynie też korzystnie na włosy i paznokcie. To właściwie dlaczego wciąż tak mało z niej korzystamy? Źle przygotowana ma wyczuwalny smak goryczki, który wielu osobom przeszkadza i szybko zniechęca. Można jednak pozbyć się go płucząc kaszę w gorącej wodzie lub prażąc na patelni przed gotowaniem. Kaszę jaglaną wykorzystajcie do zrobienia wege pasztetu, zjedzcie z owocami na śniadanie, dodajcie do sałatki, zróbcie na jej bazie pyszny pudding lub, po prostu, zjedzcie jako dodatek do obiadu.
Orzechy włoskie. Oprócz składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, miedź, mangan czy choćby wapń, orzechy włoskie są pełne witamin z grupy B i mają jeszcze kilka asów w skorupce. Dzięki zawartości gamma-tokoferolu i fitosteroli przypisuje się im działanie antynowotworowe. L-arginina to aminokwas, którego w orzechach jest całkiem sporo, a który korzystnie wpływa na układ naczyniowy i chroni przed chorobami serca. Orzechy włoskie zapewniają również dobrą pracę mózgu dzięki obecnym w nich przeciwutleniaczom, kwasowi foliowemu i zdrowym tłuszczom z grupy Omega-3 – swoją drogą, ze wszystkich orzechów, to właśnie włoskie zawierają ich najwięcej. Już kilka orzechów dziennie zapewni wam niezłą dawkę dobra. Możecie schrupać je w całości lub uprażyć i dodać do sałatki albo owsianki.
Miód. Miód, podobnie jak wymieniona powyżej kiszona kapusta, najwięcej dobrych właściwości ma w postaci surowej, rozcieńczony w letniej wodzie. Jeśli będziemy pilnować tej jednaj zasady i nie poddamy go obróbce termicznej, odwdzięczy się nam bogactwem minerałów, probiotyków, enzymów i antyoksydantów. Ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, wspomaga pracę wątroby, poprawia nastrój i pomaga lepiej spać. Ile jest aż tak wszechstronnych produktów?