Na SmakNA SMAK - katering dietetyczny Bielsko-Biała
Na SmakNA SMAK - katering dietetyczny Bielsko-Biała
  • O nas
  • Diety
  • Cennik
  • Kalkulator
  • Jesteśmy EKO
  • Blog
  • FAQ
  • Kontakt
  • Panel Klienta
ZAMÓW DIETĘ

Lokalne, polskie superfoods znajdziesz na każdym bazarku

Nasiona chia, jagody goji, spirulina, guarana czy algi morskie. Te nazwy przewijają się przez wszystkie portale i sklepy ze zdrową żywnością. To tak zwane superfoods, które dostarczą naszemu organizmowi cennych składników i wartości odżywczych. Wiele takich składników, które spokojnie można zaliczyć do superżywności, znajdziemy też na naszym rodzinnym bazarku, a niektórych na pewno już używacie w swojej kuchni.

Natka pietruszki. Ta najlepsza, pełna witamin, dociera na stragany wraz z nadejściem maja. Nie pozwólcie by była tylko ozdobą na talerzu. Posiekajcie drobno pęczek pietruszki razem z łodyżkami, dodajcie oliwy, ząbek czosnku, sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Taka pietruszka świetnie sprawdzi się na kanapkach, na grillu czy z pieczonymi warzywami. Jedna łyżka pietruszki zapewnia dzienną dawkę witaminy C. Wzmocni Waszą odporność, a każdy z nas teraz bardzo tego potrzebuje. Co jeszcze dostarczamy organizmowi wraz z pietruszką? Beta-karoten, witaminy z grupy B i K, wapń, magnez, kwas foliowy i całkiem sporą dawkę błonnika.

Czosnek. To naturalny antybiotyk, ponieważ zawiera allicyne, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Nie na darmo nasze mamy podawały nam go podczas przeziębienia i grypy. Ma mnóstwo minerałów: żelazo, mangan, potas, fosfor, wapń, selen, miedź, sód oraz cynk. Jest też bogaty w witaminy B6 i C. Ma także wyjątkowe właściwości smakowe i już niewielka ilość potrafi wiele zmienić w daniu.

Kapusta kiszona. Ostatnio, oprócz tradycyjnej kiszonej kapusty, popularne robią się również kiszonki z dodatkiem nietypowych dla naszej kuchni przypraw, jak imbir czy kurkuma. Kiszonki są bardzo ważne w diecie, ponieważ wzmacniają odporność, wspomagają przemianę materii i poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Kiszona kapusta zawiera kwas mlekowy, który dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit, działa przeciwnowotworowo, zawiera witaminy C, B, K, E i A. Jest też pełna minerałów takich jak wapń, potas, cynk, żelazo i magnes. Najwięcej właściwości ma przed poddaniem jej obróbce termicznej, dlatego warto ją jeść na surowo w surówkach czy nawet kanapkach.

Kasza jaglana. Lubiana na ogół trochę mniej niż inne kasze, a szkoda, bo to bardzo polskie ziarno. Pozyskuje się ją z prosa, które uprawiane jest na naszych terenach od wielu stuleci. Ma mało skrobii, za to jest w niej bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka. Choć ma wyższy indeks glikemiczny, poprawia przemianę materii. Ma wysoką zawartość witaminy B1, B2 i B6 a także żelaza i miedzi. To nie koniec jej dobroczynnych właściwości. Dzięki zawartości krzemionki wpłynie też korzystnie na włosy i paznokcie. To właściwie dlaczego wciąż tak mało z niej korzystamy? Źle przygotowana ma wyczuwalny smak goryczki, który wielu osobom przeszkadza i szybko zniechęca. Można jednak pozbyć się go płucząc kaszę w gorącej wodzie lub prażąc na patelni przed gotowaniem. Kaszę jaglaną wykorzystajcie do zrobienia wege pasztetu, zjedzcie z owocami na śniadanie, dodajcie do sałatki, zróbcie na jej bazie pyszny pudding lub, po prostu, zjedzcie jako dodatek do obiadu.

Orzechy włoskie. Oprócz składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, miedź, mangan czy choćby wapń, orzechy włoskie są pełne witamin z grupy B i mają jeszcze kilka asów w skorupce. Dzięki zawartości gamma-tokoferolu i fitosteroli przypisuje się im działanie antynowotworowe. L-arginina to aminokwas, którego w orzechach jest całkiem sporo, a który korzystnie wpływa na układ naczyniowy i chroni przed chorobami serca. Orzechy włoskie zapewniają również dobrą pracę mózgu dzięki obecnym w nich przeciwutleniaczom, kwasowi foliowemu i zdrowym tłuszczom z grupy Omega-3 – swoją drogą, ze wszystkich orzechów, to właśnie włoskie zawierają ich najwięcej. Już kilka orzechów dziennie zapewni wam niezłą dawkę dobra. Możecie schrupać je w całości lub uprażyć i dodać do sałatki albo owsianki.

Miód. Miód, podobnie jak wymieniona powyżej kiszona kapusta, najwięcej dobrych właściwości ma w postaci surowej, rozcieńczony w letniej wodzie. Jeśli będziemy pilnować tej jednaj zasady i nie poddamy go obróbce termicznej, odwdzięczy się nam bogactwem minerałów, probiotyków, enzymów i antyoksydantów. Ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce, wspomaga pracę wątroby, poprawia nastrój i pomaga lepiej spać. Ile jest aż tak wszechstronnych produktów?

 

 

Udostępnij

Kontakt do nas

512 107 454
577 947 732

kontakt@nasmak.pl

numer konta:
mBank 05 1140 2004 0000 3402 8216 1534

Czekamy na Twój telefon
od poniedziałku do piątku
w godzinach od 08:00 do 15:00.

OFERTA

  • Diety
  • Cennik
  • Dobierz dietę

DLACZEGO NA SMAK?

  • O nas
  • Blog
  • Jesteśmy EKO

DLA KLIENTA

  • FAQ
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
512 107 454 577 947 732 kontakt@nasmak.pl
facebook instagram

Wojciech Hadała © Wszelkie prawa zastrzeżone - 2025

△
Zmiana numeru konta bankowego

Przypominamy o zmianie numeru konta bankowego.
Nowy numer konta jest widoczny na dole strony.

4 wersje Office Box:
  • standard i bez laktozy
  • bezgluten i bez laktozy
  • wegetariańska i bez laktozy
  • wegańska
Ketogeniczna

śniadanie:
Naleśniki z mascarpone i owocami lasu

obiad:
Chrupiący kurczak w parmezanowej panierce z surówką coleslaw

kolacja:
Placki z cukinii z sosem koperkowym

Insulinoopornosc

śniadanie:
Muffiny jajeczne ze szpinakiem

II śniadanie:
Jabłko zapiekane z twarożkiem, rodzynkami i orzechami

obiad:
Dorsz w sosie kaparowo-cytrynowym z dzikim ryżem i warzywami

kolacja:
Sałatka z cukinią, kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i kozim serem

Standard i bez laktozy

śniadanie:
Bułeczki wypieku NA SMAK i pasta z groszku mini z pomidorem

II śniadanie:
Tapioka z wanilią i musem z malin

obiad:
Makaron ryżowy z curry, cukinią i czerwoną papryką

podwieczorek:
Koktajl na jogurcie bez laktozy z bananem i gruszką

kolacja:
Zupa z pora i kalafiora

STANDARD

śniadanie:
Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami i chleb żytni

śniadanie:
Kokosowa tapioka z musem mango

obiad:
Schab w pikantnej marynacie z ziemniakami i mizerią

podwieczorek:
Koktajl bananowy z masłem orzechowym

kolacja:
Sałatka grecka z kolorowymi oliwkam pomidorem koktajlowym i fetą grecką

OFFICE BOX

II śniadanie:
puszyste pancakes z sosem malinowym

obiad:
kurczak w sosie teriyaki i ryż smażony
z warzywami

+ wyciskany sok pomarańczowo – imbirowy

Kids box

II śniadanie:
gofry z truskawkami i sosem waniliowym

obiad:
obiad: pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z ryżem

+ wyciskany sok jabłkowo – marchewkowy

Wegetariańska + ryby

śniadanie:
Omlet z jaj z wolnego wybiegu ze szparagami

II śniadanie:
Hummus klasyczny z chrupiącymi warzywami

obiad:
Risotto z groszkiem zielonym, marchewką mini i parmezanem
podwieczorek: Tradycyjna szarlotka

podwieczorek:
Koktajl z mango i truskawki

kolacja:
Krem z pomidorów z ricottą

Wegetariańska + ryby / bez laktozy

śniadanie:
Naleśniki czekoladowe z bananem i waniliowym serkiem bez laktozy

II śniadanie:
Sezonowe pieczone warzywa

obiad:
Kotlety z kaszy jaglanej z jarmużem i cukinią, dip jogurtowy bez laktozy

podwieczorek:
Koktajl z mango i truskawki

kolacja:
Zupa z pieczonej dyni i papryki

Bezglutenowa

śniadanie:
Chleb bezglutenowy z przepisu Na Smak, pasta jajeczna i rzodkiewka

II śniadanie:
Gruszka z ricottą i orzechowym sosem z kardamonem

obiad:
Łosoś z tymiankiem, dziki ryż i buraki

podwieczorek:
Czekoladowy budyń z daktylami

kolacja:
Kasza gryczana niepalona z grillowanymi warzywami

Bez glutenu i bezmleczna

śniadanie:
Omlet z jaja z wolnego wybiegu z choriozo, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

II śniadanie:
Chia na mleku waniliowym z karmelizowanym jabłkiem

obiad:
Puree ziemniaczane z dodatkiem groszku, pulpety z ziołami, grillowana cukinia

podwieczorek:
Krem szparagowy

kolacja:
Warzywne spaghetti

Post

Zakwas buraczany z majerankiem i czosnkiem roboty Na Smak
śniadanie:
Surówka z selera i kalafior pieczony w curry

II śniadanie:
Sok z marchwi z imbirem i pietruszką

obiad:
Surówka z kiszonej kapusty, lasagne z cukinii i marchewki

podwieczorek:
Pieczone jabłko z cynamonem

kolacja:
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami i pieczone marchewki

Samuraj

śniadanie:
Placki cukiniowe z jaj z wolnego wybiegu z mąką kokosową

II śniadanie:
Gołąbki z mielonym indykiem i warzywami

obiad:
Burger wołowy z pieczonymi batami i chutney śliwkowy

podwieczorek:
Koktajl na mleku migdałowym z ananasem

kolacja:
Sałatka z tuńczykiem i warzywami

PAKIET 3 (10 dni)

I etap:
3 dniowa dieta sokowa (5 soków
po 500 ml = 2,5 I świeżo tłoczonych
soków dziennie)

II etap:
7 dniowy post warzywno – owocowy

CENA PAKIETU:
327 zł + 490 zł = 817 zł

*W pakiecie nr. 3 wyprowadzenie z postu klient
podejmuje na własną rękę.

Pakiet 1 (30 dni)

I etap:
3 dniowa dieta sokowa (5 soków po
500 ml = 2,5 I wieżo tłoczonych
soków dziennie)

II etap:
7 dniowy post warzywno – owocowy

III etap:
5 dniowa dieta wegetariańska +
ryby 1200 kcal

*IV etap:
15 dniowa dieta wegetarlanska +
ryby 1500 kcal

CENA PAKIETU:
327 zł + 490 zł + 290 zł + (900 zł –
10 %) = 1917 zł