Przyznaj się, tobie też zdarza się podjadać między posiłkami. Przecież jedno ciastko jeszcze nikomu nie zaszkodziło. No chyba, że sięgasz po nie regularnie, a jeśli nie po ciastko, to przynajmniej po jogurt, chipsy, kanapkę czy chociaż plaster żółtego sera. Jeśli podliczysz wszystkie te szybkie przekąski, okaże się, że zjadasz nawet kilkaset niepotrzebnych kalorii dziennie.
Dlaczego pojadamy?
Pojadanie między posiłkami może być spowodowane źle zbilansowaną dietą. Jeśli nasze posiłki nie dostarczają nam wszystkich składników odżywczych, nie jemy regularnie i nie spożywamy odpowiedniej ilości kalorii, szybciej robimy się głodni. Zazwyczaj zaspokajamy ten głód szybką, przypadkową przekąską, która rzadko kiedy bywa zdrowa. Ale podjadać możemy również dla zaspokojenia swoich potrzeb emocjonalnych, choćby ze stresu czy smutku lub po prostu, z nudów.
Jaki właściwie wpływ ma na nas pojadanie?
Przede wszystkim rozregulowuje nasz metabolizm, ponieważ daje organizmowi mylące sygnały. Już po kilku dniach regularnego jedzenia organizm przyzwyczaja się do konkretnych godzin posiłków. Kiedy wpadnie w swój rytm, każde pominięcie lub dodatkowa przekąska jest dla niego myląca i dużo łatwiej odkłada nadprogramowe posiłki w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, im więcej podjadamy, tym bardziej mamy ochotę na przekąski, także nocą, a te są najbardziej zdradliwe.
Czy da się zdrowo podjadać?
Okazuje się, że to możliwe. Jeśli już koniecznie chcemy coś przekąsić między posiłkami, powinny to być świeże warzywa, soki warzywne lub owoce w niewielkiej ilości. Kiedy wiesz, że co jakiś czas musisz sięgnąć po małą przekąskę, zabierz ze sobą obrane i pokrojone warzywa. Mając pod ręką zdrowe przekąski, mniej prawdopodobnie sięgniesz po batonika z maszyny na korytarzu w pracy lub paczkę chipsów z pobliskiego sklepu.
Dieta na dowóz pomaga jeść regularnie i nie podjadać. W jaki sposób?
- Każdego dnia dostajesz pięć posiłków, które zjadasz regularnie, co trzy godziny. Nie odczuwasz głodu, a przez to nie sięgasz po dodatkowe przekąski.
- Kiedy korzystasz z diety pudełkowej nie gotujesz, a tym samym nie podjadasz w trakcie przygotowywania posiłków. Bardzo często, przygotowując jedzenie, przy okazji zjadamy całkiem sporą porcję. Korzystając z cateringu dietetycznego gotowanie masz z głowy, a czas poświęcasz na inne przyjemności.
- Zazwyczaj zakupy robimy po pracy, kiedy jesteśmy głodni. Na szybko wrzucamy do koszyka to, co może przydać się do przygotowania kolacji i często robimy wtedy niepotrzebne zakupy, a w lodówce i szafkach zbiera się mnóstwo smakołyków idealnych do podjadania w wolnych chwilach. Gdy każdego dnia dostajesz dietę pod drzwi, nie chodzisz do sklepu i nie kupujesz pod wpływem impulsu.
Co jeszcze pomoże uniknąć podjadania?
- Planuj swoje posiłki – jeśli lepiej się zorganizujesz i rozpiszesz swoje menu, zawsze będziesz mieć następny posiłek pod ręką.
- Nie podjadaj przy gotowaniu – staraj się przygotowywać posiłki kiedy nie odczuwasz głodu, nie będziesz wtedy mieć ochoty na zbyt częste próbowanie tego, co akurat przygotowujesz.
- Wybierając się na zakupy zawsze miej ze sobą listę potrzebnych produktów – unikniesz wtedy kupowania niepotrzebnych przekąsek.
- Pij dużo wody – często mamy ochotę na przekąski kiedy tak naprawdę jesteśmy spragnieni.
- Nie jedz przed telewizorem lub komputerem – nie kontrolujesz wtedy ile tak naprawdę zjadasz a twój mózg nie czuje sytości. Jedząc skup się na jedzeniu, to sama przyjemność!