Na SmakNA SMAK - katering dietetyczny Bielsko-Biała
Na SmakNA SMAK - katering dietetyczny Bielsko-Biała
  • O nas
  • Diety
  • Cennik
  • Kalkulator
  • Jesteśmy EKO
  • Blog
  • FAQ
  • Kontakt
  • Panel Klienta
ZAMÓW DIETĘ

Witaminowe ABC – witamina A

Wiemy, jak ważne dla organizmu jest uzupełnianie witamin z pożywienia, dlatego w Na Smak dbamy o to, by nasze diety pudełkowe były uzupełnione o niezbędne dla Was witaminy i mikroskładniki. Dziś pod lupę weźmiemy witaminę A, która stoi na czele alfabetu witamin i pełni w naszym organizmie ważne funkcje.

Czym jest witamina A?

Witaminę A zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, należy ona do grupy karotenoidów. Najważniejszym związkiem w tej grupie jest retinol, dlatego często witaminę A zamiennie nazywa się właśnie retinolem. Witamina ta występuje w wielu łatwo dostępnych produktach spożywczych więc zadbanie o jej odpowiedni poziom w menu nie powinno przysparzać nam problemu.

Jaką funkcję pełni witamina A?

Retinol pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Wśród najważniejszych witamina ta między innymi:

  • poprawia wzrok,
  • buduje odporność organizmu,
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • wspomaga pracę tarczycy,
  • poprawia stan skóry,
  • przeciwdziała łamliwości włosów i paznokci,
  • wpływa pozytywnie na płodność.

Niedobór (awitaminoza) i nadmiar (hiperwitaminoza) witaminy A w organizmie:

Niedobór jak i nadmiar witaminy A jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jednym z charakterystycznych objawów niedoboru witaminy jest tzw. „kurza ślepota”, która objawia się zaburzeniem widzenia. Trądzik, zły stan skóry, suche, łamliwe włosy i paznokcie, brak apetytu czy ogólne osłabienie to kolejne skutki niedoboru tej witaminy. Niedobór ma również negatywny wpływ na czynności gruczołów płciowych, u kobiet problemy z menstruacją a u mężczyzn z płodnością. Zbyt duże nagromadzenie witaminy A w organizmie może spowodować hiperwitaminozę, a skutkiem nadmiaru mogą być bóle głowy, wymioty, senność, zaburzenia widzenia, krwawienie z dziąseł, podenerwowanie oraz drażliwość.

W jakich produktach znajdziemy witaminę A?

Witaminę A możemy znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. tranie rybim, wątrobie i innych podrobach, w jajach czy w maśle. W produktach pochodzenia roślinnego znajduje się prowitamina A, czyli karoten – najpopularniejszym jest beta-karoten. Występuje w marchewce, czerwonej papryce, szpinaku, jarmużu, pomidorach, natce pietruszki. W kuchni witamina A jest trwałą witaminą, w czasie obróbki termicznej występują jej niewielkie straty. Pamiętajmy o tym, że witamina ta wchłania się dobrze wraz z tłuszczami, dlatego do potraw gdzie bazą są rośliny dodajemy przynajmniej niewielką ilość zdrowego tłuszczu.

Udostępnij

Kontakt do nas

512 107 454
577 947 732

kontakt@nasmak.pl

numer konta:
mBank 05 1140 2004 0000 3402 8216 1534

Czekamy na Twój telefon
od poniedziałku do piątku
w godzinach od 08:00 do 15:00.

OFERTA

  • Diety
  • Cennik
  • Dobierz dietę

DLACZEGO NA SMAK?

  • O nas
  • Blog
  • Jesteśmy EKO

DLA KLIENTA

  • FAQ
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
512 107 454 577 947 732 kontakt@nasmak.pl
facebook instagram

Wojciech Hadała © Wszelkie prawa zastrzeżone - 2025

△
Zmiana numeru konta bankowego

Przypominamy o zmianie numeru konta bankowego.
Nowy numer konta jest widoczny na dole strony.

4 wersje Office Box:
  • standard i bez laktozy
  • bezgluten i bez laktozy
  • wegetariańska i bez laktozy
  • wegańska
Ketogeniczna

śniadanie:
Naleśniki z mascarpone i owocami lasu

obiad:
Chrupiący kurczak w parmezanowej panierce z surówką coleslaw

kolacja:
Placki z cukinii z sosem koperkowym

Insulinoopornosc

śniadanie:
Muffiny jajeczne ze szpinakiem

II śniadanie:
Jabłko zapiekane z twarożkiem, rodzynkami i orzechami

obiad:
Dorsz w sosie kaparowo-cytrynowym z dzikim ryżem i warzywami

kolacja:
Sałatka z cukinią, kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i kozim serem

Standard i bez laktozy

śniadanie:
Bułeczki wypieku NA SMAK i pasta z groszku mini z pomidorem

II śniadanie:
Tapioka z wanilią i musem z malin

obiad:
Makaron ryżowy z curry, cukinią i czerwoną papryką

podwieczorek:
Koktajl na jogurcie bez laktozy z bananem i gruszką

kolacja:
Zupa z pora i kalafiora

STANDARD

śniadanie:
Pasztet z czerwonej soczewicy z warzywami i chleb żytni

śniadanie:
Kokosowa tapioka z musem mango

obiad:
Schab w pikantnej marynacie z ziemniakami i mizerią

podwieczorek:
Koktajl bananowy z masłem orzechowym

kolacja:
Sałatka grecka z kolorowymi oliwkam pomidorem koktajlowym i fetą grecką

OFFICE BOX

II śniadanie:
puszyste pancakes z sosem malinowym

obiad:
kurczak w sosie teriyaki i ryż smażony
z warzywami

+ wyciskany sok pomarańczowo – imbirowy

Kids box

II śniadanie:
gofry z truskawkami i sosem waniliowym

obiad:
obiad: pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z ryżem

+ wyciskany sok jabłkowo – marchewkowy

Wegetariańska + ryby

śniadanie:
Omlet z jaj z wolnego wybiegu ze szparagami

II śniadanie:
Hummus klasyczny z chrupiącymi warzywami

obiad:
Risotto z groszkiem zielonym, marchewką mini i parmezanem
podwieczorek: Tradycyjna szarlotka

podwieczorek:
Koktajl z mango i truskawki

kolacja:
Krem z pomidorów z ricottą

Wegetariańska + ryby / bez laktozy

śniadanie:
Naleśniki czekoladowe z bananem i waniliowym serkiem bez laktozy

II śniadanie:
Sezonowe pieczone warzywa

obiad:
Kotlety z kaszy jaglanej z jarmużem i cukinią, dip jogurtowy bez laktozy

podwieczorek:
Koktajl z mango i truskawki

kolacja:
Zupa z pieczonej dyni i papryki

Bezglutenowa

śniadanie:
Chleb bezglutenowy z przepisu Na Smak, pasta jajeczna i rzodkiewka

II śniadanie:
Gruszka z ricottą i orzechowym sosem z kardamonem

obiad:
Łosoś z tymiankiem, dziki ryż i buraki

podwieczorek:
Czekoladowy budyń z daktylami

kolacja:
Kasza gryczana niepalona z grillowanymi warzywami

Bez glutenu i bezmleczna

śniadanie:
Omlet z jaja z wolnego wybiegu z choriozo, pomidorem malinowym i szczypiorkiem

II śniadanie:
Chia na mleku waniliowym z karmelizowanym jabłkiem

obiad:
Puree ziemniaczane z dodatkiem groszku, pulpety z ziołami, grillowana cukinia

podwieczorek:
Krem szparagowy

kolacja:
Warzywne spaghetti

Post

Zakwas buraczany z majerankiem i czosnkiem roboty Na Smak
śniadanie:
Surówka z selera i kalafior pieczony w curry

II śniadanie:
Sok z marchwi z imbirem i pietruszką

obiad:
Surówka z kiszonej kapusty, lasagne z cukinii i marchewki

podwieczorek:
Pieczone jabłko z cynamonem

kolacja:
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonkami i pieczone marchewki

Samuraj

śniadanie:
Placki cukiniowe z jaj z wolnego wybiegu z mąką kokosową

II śniadanie:
Gołąbki z mielonym indykiem i warzywami

obiad:
Burger wołowy z pieczonymi batami i chutney śliwkowy

podwieczorek:
Koktajl na mleku migdałowym z ananasem

kolacja:
Sałatka z tuńczykiem i warzywami

PAKIET 3 (10 dni)

I etap:
3 dniowa dieta sokowa (5 soków
po 500 ml = 2,5 I świeżo tłoczonych
soków dziennie)

II etap:
7 dniowy post warzywno – owocowy

CENA PAKIETU:
327 zł + 490 zł = 817 zł

*W pakiecie nr. 3 wyprowadzenie z postu klient
podejmuje na własną rękę.

Pakiet 1 (30 dni)

I etap:
3 dniowa dieta sokowa (5 soków po
500 ml = 2,5 I wieżo tłoczonych
soków dziennie)

II etap:
7 dniowy post warzywno – owocowy

III etap:
5 dniowa dieta wegetariańska +
ryby 1200 kcal

*IV etap:
15 dniowa dieta wegetarlanska +
ryby 1500 kcal

CENA PAKIETU:
327 zł + 490 zł + 290 zł + (900 zł –
10 %) = 1917 zł