
Wiemy, jak ważne dla organizmu jest uzupełnianie witamin z pożywienia, dlatego w Na Smak dbamy o to, by nasze diety pudełkowe były uzupełnione o niezbędne dla Was witaminy i mikroskładniki. Dziś pod lupę weźmiemy witaminę A, która stoi na czele alfabetu witamin i pełni w naszym organizmie ważne funkcje.
Czym jest witamina A?
Witaminę A zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, należy ona do grupy karotenoidów. Najważniejszym związkiem w tej grupie jest retinol, dlatego często witaminę A zamiennie nazywa się właśnie retinolem. Witamina ta występuje w wielu łatwo dostępnych produktach spożywczych więc zadbanie o jej odpowiedni poziom w menu nie powinno przysparzać nam problemu.
Jaką funkcję pełni witamina A?
Retinol pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Wśród najważniejszych witamina ta między innymi:
- poprawia wzrok,
- buduje odporność organizmu,
- wzmacnia układ sercowo-naczyniowy,
- opóźnia procesy starzenia,
- wspomaga pracę tarczycy,
- poprawia stan skóry,
- przeciwdziała łamliwości włosów i paznokci,
- wpływa pozytywnie na płodność.
Niedobór (awitaminoza) i nadmiar (hiperwitaminoza) witaminy A w organizmie:
Niedobór jak i nadmiar witaminy A jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Jednym z charakterystycznych objawów niedoboru witaminy jest tzw. „kurza ślepota”, która objawia się zaburzeniem widzenia. Trądzik, zły stan skóry, suche, łamliwe włosy i paznokcie, brak apetytu czy ogólne osłabienie to kolejne skutki niedoboru tej witaminy. Niedobór ma również negatywny wpływ na czynności gruczołów płciowych, u kobiet problemy z menstruacją a u mężczyzn z płodnością. Zbyt duże nagromadzenie witaminy A w organizmie może spowodować hiperwitaminozę, a skutkiem nadmiaru mogą być bóle głowy, wymioty, senność, zaburzenia widzenia, krwawienie z dziąseł, podenerwowanie oraz drażliwość.
W jakich produktach znajdziemy witaminę A?
Witaminę A możemy znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego, m.in. tranie rybim, wątrobie i innych podrobach, w jajach czy w maśle. W produktach pochodzenia roślinnego znajduje się prowitamina A, czyli karoten – najpopularniejszym jest beta-karoten. Występuje w marchewce, czerwonej papryce, szpinaku, jarmużu, pomidorach, natce pietruszki. W kuchni witamina A jest trwałą witaminą, w czasie obróbki termicznej występują jej niewielkie straty. Pamiętajmy o tym, że witamina ta wchłania się dobrze wraz z tłuszczami, dlatego do potraw gdzie bazą są rośliny dodajemy przynajmniej niewielką ilość zdrowego tłuszczu.