Nie zawsze my wybieramy dietę, czasem to dieta wybiera nas. Z powodów zdrowotnych coraz więcej z nas musi pogodzić się z pewnymi ograniczeniami i wyłączyć z diety różne składniki. Dziś chcemy powiedzieć Wam trochę o nietolerancji laktozy.
Skąd bierze się nietolerancja laktozy?
Laktoza to cukier, który znajduje się w mleku. Składa się z glukozy i galaktozy, a do jej trawienia organizm potrzebuje enzymu zwanego laktazą. Jeśli laktazy brakuje w naszym organizmie, cukry z mleka rozkładane są w dalszym odcinku przewodu pokarmowego, co z kolei skutkuje uczuciem pełności, wzdęciami, bólami brzucha i biegunką. Zależnie od niedoboru laktazy, dolegliwości te są mniejsze lub większe, zawsze jednak uciążliwe.
Jakie produkty zawierają laktozę?
Właściwie wszystkie produkty mleczne. Wbrew ogólnemu przekonaniu, nie chodzi tylko o produkty z mleka krowiego, ale również kozie czy owcze. Najwięcej laktozy zawiera samo mleko, ale też kefir, śmietana, jogurty czy sery twarogowe.
Jaką dietę stosować?
Najprostszym i najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest eliminacja grupy produktów zawierających laktozę. Jeśli jednak trudno Wam się pożegnać z ukochanym twarogiem czy kubkiem mleka, dostępny jest nabiał pozbawiony laktozy, który z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. Taki nabiał stosujemy w naszej diecie bezglutenowej i bez laktozy. Co ważne, nabiał ten zawiera pozostałe składniki odżywcze, których zazwyczaj dostarczamy organizmowi z nabiałem, tj. wapń i witaminy z grupy B.
Już teraz zamów dzień próbny i zobacz, że dieta bez laktozy może być smaczna i zróżnicowana!